Письменницький літопис. У Національному музеї літератури України відбувся літературно-мистецький вечір «Сиве сонечко», приурочений до Дня матері. (16.05.23)

16 травня Національний музей літератури України гостинно зустрів усіх, хто завітав на літературно-мистецький вечір «Сиве сонечко», присвячений Дню матері й організований Національною спілкою письменників України.

У програмі прозвучали пісні, а також найкращі вірші сучасних українських поетів, присвячені цій світлій вічній темі.

Модераторами заходу були голова Київської організації Національної спілки письменників Марія Морозенко і заступник голови Київської письменницької організації, письменник і перекладач Дмитро Чистяк.

Серед тих, хто завітав на Свято матері, були відомі українські письменники, співаки, громадські діячі, волонтери, студенти військового ліцею, професори університетів, диктор Українського радіо, військові тощо. Серед них – Сергій Мартинюк, Станіслав Шевченко, Інна Ковальчук, Тетяна Пишнюк, Тарас Юдін, Данило Дехтярьов, Владлен Ковтун, Ніна Шаварська, Ярослав Чорногуз, Світлана Касьяненко, Тетяна Пероганич, Борис Пономаренко, Тетяна Левицька, В’ячеслав Гук, Павло Кущ, Віталій Павловський, Роман Кухарук, Борис Лобода, Юлія Луценко, Леся Пронь, Тетяна Левицька, Тетяна Іванчук, Раїса Сеннікова, Тетяна Мірошниченко, Михайло Лакей, Оксана Шалак, Сергій Лучканин та інші.

Розпочав зустріч Дмитро Чистяк. Він зауважив, що цей вечір, присвячений темі матері, є і знаковим, і символічним, бо ще раз доводить, що попри жах війни серце України – Київ – продовжує мистецьке життя, яке гуртує митців і наближає нашу перемогу, а сучасна українська література простує далі. Також він зазначив, що тема матері й тема родини були споконвічними в українській національній культурі, зокрема літературі, а всі ми маємо віддати шану тим, хто боронить нас од ворога і дає можливість розвивати нашу культуру. Дмитро Чистяк наголосив і на важливості існування такої установи, як Національна спілка письменників України, яка має багатющу історію і свого часу стала осередком, потужним зародком нескоримості й непереможності українського національного духу, де зокрема народився Народний Рух України, який відіграв визначну й визначальну роль у становленні української державності й незалежності.

Голова Київської організації НСПУ Марія Морозенко привітала всіх присутніх і подякувала керівництву Національного музею літератури за довготривалу й вельми плідну співпрацю.

Також вона підкреслила, що ми, українці, маємо ті цінності, які не знищити і не зрушити, тому що ми – сильна нація. Ми зібралися тут, сказала вона, щоб словом засвідчити нашу нездоланність. А ще пані Марія презентувала поетичну антологію «Поміж повітряних тривог», куди ввійшли тексти, написані самим життям і які промовляють потужним поетичним голосом до кожного, хто пережив і переживає жахіття війни. Вона також зауважила, що треба якнайчастіше проводити подібні заходи, які гуртують однодумців, а пам’ять про найріднішу у світі людину – матір – треба береги й передавати як найцінніший спадок майбутнім поколінням.

Письменник, викладач Київського військового ліцею ім. Івана Богуна і боєць тероборони Сергій Мартинюк представив на вечорі своїх учнів – ліцеїстів Тараса Юдіна і Данила Дехтярьова,  які прочитали вірші про матір і любов до Батьківщини. Також пан Сергій розповів про звірства рашистів у Бучі та Ірпені, зокрема навів жахливий промовистий приклад, у якому сфокусовано всю ницу, підлу й деградовану суть росіян – коли розкопували численні безіменні могили ірпінців, закатованих росіянами, знайшли тіла матері й дитини, обмотані скотчем, а між ними була прилаштована вибухівка…

Поетка Інна Ковальчук щирими словами згадала про свою матір, яка нещодавно пішла у засвіти. Вона зауважила, що й там, у засвітах, наші батьки турбуються про нас. Пані Інна прочитала свій зворушливий вірш-рондель «Душа дитинно чується в мені…».

Голова Творчого об’єднання поетів НСПУ поет Станіслав Шевченко наголосив на важливості вшанування пам’яті найдорожчої у світі людини – матері. Він прочитав свої вірші «На зорі мене, мамо, збуди…», «Життя – це океан, що висихає вмить…» та інші.

Заступник голови НСПУ Тетяна Пишнюк зауважила, що ми нація, яка захищає від лютого ворога не лише себе, а й усю Європу. Також вона зазначила, що втрата матері – це незагойна рана, а такий день, як День метрі, – є дуже потрібний кожній людині, бо він увічнює цю нашу любов до тих, хто ще з нами і кого вже з нами немає. Вона прочитала свої вірші «Чом так ваші очі затужили?..», «Я щаслива…».

Співачки Світлана Касьяненко і Тетяна Мірошниченко заспівали пісень, присвячених темі матері, зокрема «Мамо, матінко моя…», «Чекала мати…», «На добру нічку, мамо, на добраніч…» та інші.

На вечорі згадали теплим словом українських класиків – Дмитра Павличка, Бориса Олійника, а також Андрія Малишка.

Також на вечорі прочитали свої твори – Борис Пономаренко («Цвіла калина»), Ніна Шаварська («Мені приснилась мама молодою…»), В’ячеслав Гук («Відплив у сні твій вечоровий човен…»), Владлен Ковтун («Я часто матір згадую свою…», також він заспівав пісню «Однієї долі два крила…»),  Леся Пронь («Сон»), Тетяна Пероганич («Мамо, тобі я додала сивини…», «Молися, мамо, за свою дитину…»), Марія Морозенко («Вершина»), Ярослав Чорногуз ( «На смерть матері», «Поговори зі мною, мамо…», також він виконав пісню на слова Тетяни Левицької «Мамине обійстя»), Михайло Лакей (позивний у теробороні «Тренер») прочитав свій вірш «Життя і віра» тощо.

Завершила вечір пісня «Два кольори» славетного Дмитра Павличка.

Цей урочистий захід відбувся після жахних нічних обстрілів Києва, влаштованих росією, що не зламала велич духу українських митців, які попри все завітали на Свято матері.

Масовані обстріли Києва рашистами не налякали українських письменників, а навпаки – ще дужче їх згуртували! Після чорної ночі настав світлий день. Так гартується криця українського шляхетного духу, так гартується наша майбутня Перемога! І ми, українські митці, доводимо щодня – і в тилу, і на передовій – що українська нація – незборима! Бо це нація переможців!

Пресслужба НСПУ

Поділитися на facebook
Facebook
Поділитися на twitter
Twitter
Поділитися на telegram
Telegram

Вам також может сподобатися: