Письменницький літопис. В українській Вікіпедії нинішній російсько-українській війні присвячено понад 14 тисяч статей

В українській Вікіпедії нинішній російсько-українській війні присвячено понад 14 тисяч статей

Прочитаєте за: 4 хв. 31 Січня 2023, 18:53

Вікімарафон – щорічна акція зі створення статей до вільної інтернет-енциклопедії з нагоди дня народження української Вікіпедії. Цього року вона має значний резонанс. Заходи відбуваються не лише в багатьох містах і селах України, а й у інших країнах. За п’ять днів їхні учасники започаткували вже понад пів тисячі нових статей. Зважаючи на активність дописувачів, організатори щорічної кампанії вирішили продовжити її до кінця тижня.

Статті пишуть військові

Цього року вперше до Вікімарафону долучилися військові. 30 січня відбувся захід у Інформаційному агентстві, а сьогодні писати статті у Вікіпедії навчали учнів Київського військового ліцею імені Івана Богуна.ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:АрміяInform долучилася до Вікімарафону 2023

Лекцію та тренінг для ліцеїстів провів відомий письменник, журналіст та учасник оборони Ірпеня Сергій Мартинюк. Сергій Якович ще 2020 року долучився до спільноти редакторів української Вікіпедії та сьогодні є серед активістів вікімедійного руху.

Наприкінці 2022 року побачила світ книжка пана Сергія «13 віршів або битва за Ірпінь змінила світ». Її автор також нещодавно презентував у стінах Ліцею імені Івана Богуна. А зараз збирає матеріали для ще двох книг:

– Я з подивом дізнався, що багато моїх вояків пишуть гарні вірші. Готуємо антологію віршів із війни. Це мотивує хлопців, які воюють, – розповідає Сергій Мартинюк.

У Київському військовому ліцеї презентація книжки «13 віршів або битва за Ірпінь змінила світ» відбувалася в бібліотеці за участю начальника ліцею, Героя України, генерал-майора Збройних Сил України Ігоря Гордійчука.

– Розпочали в бібліотеці, а закінчили в бомбосховищі. Добре хоч захід у межах Вікімарафону вдалося провести зранку до оголошення повітряної тривоги, – розповідає Сергій Мартинюк. – Я військовослужбовець Ірпінської ТрО та редагую українську Вікіпедію, бо це інформаційний ресурс, доступний всюди, де є інтернет. Адже газети зараз виходять з перебоями, телебачення все на «Єдиних новинах».  Ірпінське телебачення наразі робить подвиг, бо взагалі працює. У багатьох співробітників зруйновані будинки, вони живуть в колишньому санаторії. Але ж працюють і роблять свою справу.ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:«Ми всі чудово розуміли, якщо впаде Ірпінь, то впаде Київ» – Сергій Мартинюк

Українську Вікіпедію Сергій Мартинюк вважає джерелом достовірної перевіреної інформації, зокрема, про події нинішньої російсько-української війни.

Чому Вікіпедія – це важливо

У 2022 році найбільшу кількість переглядів в українській Вікіпедії набрала стаття «Російське вторгнення в Україну (2022)». А загалом, за словами засновника ГО «Вікімедіа Україна» Юрія Пероганича, в українській Вікіпедії нинішній російсько-українській війні присвячені 14 005 статей.

Зокрема, тільки в нашому мовному розділі створено і щодня оновлюється найповніший «Список російських офіцерів, що загинули під час вторгнення в Україну» (20222023), створюються сторінки пам’яті про багатьох полеглих від 2014 року українських Героїв. Також українські редактори створили на Вікісховищі медіатеку, в якій зберігається щоденний фото і відеолітопис широкомасштабного вторгнення рф в Україну.

Вікіпедія – є важливим майданчиком інформаційної війни. І бойові дії тривають не лише в українському, а й у інших мовних розділах енциклопедії. Так, українцям вдалося виграти важливу «війну правок» у російській Вікіпедії.

– Поточна війна називається саме війною, а не спецоперацією і в російській «Вікіпедії», попри погрози роскомнадзору закрити доступ до Вікіпедії в росії. І якщо російська влада це зробить, то популярність української Вікіпедії виросте в рази. До речі, російська спільнота редакторів вирішила приховувати авторство всіх правок у статтях російської Вікіпедії про теперішню російсько-українську війну, – розповідає Юрій Пероганич.ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Учасники «Кіберджури» стали фундаторами нового напрямку використання «Вікіпедії» — Юрій Пероганич

Зважаючи на репресивні заходи проти російської Вікіпедії в росії та  популярність, що зростає, Вікіпедії української дуже важливо саме зараз, у час війни, наповнювати нашу інтернет-енциклопедію якісними проукраїнськими матеріалами, а також транслювати український погляд на всі галузі знань людства в інші мовні розділи. А для цього потрібно більше волонтерів, адже Вікіпедія – це колективний, волонтерський проєкт.

Як долучитися?

Вікімарафон – це чудовий привід для того, щоб почати редагувати Вікіпедію. Ідея його проведення належить дописувачу Вікіпедії з «Небесної сотні» Ігорю Костенку. Щоб взяти участь у кампанії – потрібно:

  1. Створити обліковий запис у Вікіпедії або увійти до раніше створеного облікового запису;
  2. Створити до кінця поточного тижня принаймні одну статтю (чим більше, тим краще);
  3. Обов’язково додати на сторінку обговорення створених статей шаблон {{Вікімарафон 2023}} (дивіться покрокову інструкцію, як це зробити);
  4. Можна створити статтю на будь-яку тему. Для натхнення можна скористатися пропонованими темами.

А ще – всі учасники й учасниці марафону можуть отримати сувеніри. Для цього потрібно записатися на окремій сторінці: Вікіпедія:Вікімарафон 2023/Сувеніри.

Поділитися на facebook
Facebook
Поділитися на twitter
Twitter
Поділитися на telegram
Telegram

Вам також может сподобатися: