Письменницький літопис. Сьогодні День народження святкує президент Асоціації україністів Японії ОКАБЕ ЙОШІХІКО

Чому написав письменницький літопис? В 2010 році я був в Луцьку і видавав свою книгу “Горжусь, что я Украинец”. На вихідні поїхав на гостину до козацького зимівника Олександра Середюка. Після обіду пан Олександр повів мене показати (і похвалитися) свої музеєм сільського господарства. Музей дійсно шикарний, або як говорять у мене в Балті – шикардос. Я тоді дуже цікавився музейною тематикою, бо хотів відкрити в Балті більш сучасний музей ніж він був в 1-й школі. І ось. На першому поверсі музея на всю стіну був намальований козак – русич в стародавньому однострої і з шаблею. Коли ми вже закінчили єкскурсію музеєм, до пана Олександра підбіг хлопець – джура (в зимівнику діяла секція бойового гопака) і щось йому прошепотів на вухо. Сашко говорить, що приїхав японець, який досліджує літопис України і хоче подивитися музей. Не буду описувати всі наші розмови, але мене вразило інше. Коли він проходив повз козака – русича, то зупинився, став на коліна і поцілував підлогу біля цього величезного портрета. Піднявся і сказав просто і з гідністю: – Японці знають хто їм подарував бойові мистецтва. Для мене це був якись неймовірний шок. Уявляєте – японці знають, а українці забули, хто вони є. Ось так. Тому привітаймо японського науковця і подякуємо за те, що вчить нас бути нами.

Сьогодні День народження святкує президент Асоціації україністів Японії, доктор економічних наук, професор університету Кобе в Японії ОКАБЕ ЙОШІХІКО, автор книги “Революція-Майдан” про події 2013-2014 рр. в Україні.

Окабе Йошіхіко, від першого візиту до України в 1992 році об’їздив Україну від заходу і до сходу. Так, починаючи з 2008 і по 2013 роки, як науковець і мандрівник, він відвідав Донбас, зокрема Донецьк, понад десять разів. Також його вразили міста Західної України, особливо Івано-Франківськ. І це спонукає науковця дедалі більше вивчати історію і культуру України. Його книга “Революція-Майдан” є відображенням особистого бачення досвіду японсько-українських відносин, змін в державі з 2008 року і до Майдану. Серед зацікавлень професора Йошіхіко – історія Зеленого Клину («Зеленої України», «Закитайщини», південної частини Далекого Сходу, де проживало понад 300 тисяч українців, які у 1917—1922 рр. проголосили Українську Далекосхідну Республіку).

Поділитися на facebook
Facebook
Поділитися на twitter
Twitter
Поділитися на telegram
Telegram

Вам також может сподобатися: