Літопис Вікіпедії. Форум до 20-річчя Вікіпедії 2021 року

Друзі додаю свої роздуми по участі на Форумі до 20-річчя Вікіпедії. Організація гарна – між “4” і “4.5”. Познайомився з прекрасними людьми. Очікував, що побачу сивочолих професорів, а побачив молодь з очами переможців. Звідки вони взялись після суцільної змосковщини? Після голодоморів і тотального знищення? Після 358 років знищення України? Дивився і згадував пророчі слова своїх родичів: “Нас можна завоювати, але підкорити ніколи.” У нас забрали, знищили, вкрали все. Мову, літопис, назву, культуру, мистецтво. У нас не могли забрати тільки одне – наші нескорені гени. На протязі віків нас били, а ми не бились, нас гнули, а ми не гнулись, нас ломали, а ми не ломались, нас знищували голодом, а ми живемо в наших дітях і онуках. Ми були, ми є, ми будемо. Бути Українцем не соромно. Соромно цим не пишатися. Сподобались всі виступу. Жалкую, що не познайомився зі всіма присутніми на форумі. Про плани і мої домовленості – домовився співпрацювати з Наталкою Тимків. Яка є проблема в Вікі, і я її бачу сам. Це переклади з різних мов на українську. Ось саме цю проблему будемо вирішувати з Наталкою Тимків. Перше спробуємо підключити Творче об’єднання перекладачів НСПУ на чолі з Сергієм Борщевським (29 серпня на моїй презентації книги “Маю честь бути Українцем” на фестивалі “Kyiv Book Art Fest” я домовився про зустріч з творчим об’єднанням перекладачів на початку вересня). Тут думаю, що просто потрібно почати, а далі все вийде. Дуже гарну ідею запропонувала Ганна Онкович. Залучати іноземних студентів, які навчаються в Україні. З Галиною Качуровською домовились підняти тему Ханської України. З Ганною Осадчук співпрацювати по освіті. Чудовий підручник розробила Ганна Осадчук. Вже повідомив директорів шкіл, що можна придбати підручник. Справив велике враження Богдан BASE. Як завжди толерантний і завзятий до науки Євген Букет. Переконаний, що саме за таким молодим поколінням майбутне. Дякую за знайомство Наталії Ластовець, Вірі Моторко, Олександру Гаврику, Марині Чала, Анатолію Луцюку. З Якудзою домовились по літописній співпраці на Одещині. Окрема подяка неперевершеному і аристократичному Юрію Пероганичу за долучення мене до Української Вікіпедії. Вибачте, кого не згадав, але ми познайомимось ближче наступного разу. Всім дякую за Українське серце, звитягу, сміливість, непокірність, затятість, гордість і гідність. Ви всі суперові і крутелезні. Маю честь бути Українцем. P.S. Додаю підбірку матеріалів із сесій форуму. Додаю і розміщую матеріали Антона Процюка на своєму сайті навмисно. Сайт “Лелеко” читають багато людей і щиро сподіваюсь, що ті хто прочитає, в майбутнему стануть професійними Вікіпедистами. Доля шанує сміливих. Все тільки починається. І заключний штришок. Цитата від Харків’янина: “Якщо я знаю, що чогось не знаю, то буду вчитися і ще раз вчитися”…

Як і обіцяв раніше, надсилаю підбірку слайдів та інших корисних матеріалів із сесій форуму. Якщо ви пропустили якісь сесії, це можливість «наздогнати». Але навіть якщо були на всіх, все одно знайдете у цьому листі цікаві додаткові матеріали.
Також можете зберегти цю підбірку у форматі вікісторінки: https://ua.wikimedia.org/?curid=8030. Запрошую доповнювати і дооформлювати її.
1. «Вікімедіа Україна» у 2021 році: чого досягли і що плануємо (Антон Процюк)

2. Важливі новини міжнародного вікіруху та роль у них української спільноти (Antanana)

3. Вікіманія 2021: враження, найцікавіше із міжнародного досвіду (Ата, Base, EleNte та Nickispeaki)

4. Мотивування та утримання волонтерів (Асаф Бартов)

5. Бліц-промови #15.1. Вибори до Ради повірених Фонду Вікімедіа: що про них варто знати (Ата)

Проголосувати можна до 31 серпня включно, не забудьте це зробити 🙂
5.2. «Свобода панорами»: нові можливості та старі виклики (Павло Костін)

5.3. Вільні ліцензії для українських ЗМІ: досвід і перспективи (Jbuket)

5.4. Інструменти для прискорення і полегшення редагування вікіпроєктів (Perohanych)

Якщо маєте схожі знахідки корисних інструментів для редагування, діліться з ними у чаті форуму. 
6. Освітня програма Вікіпедії: досвід впровадження, важливі уроки та бачення розвитку (Ганна Осадчук, EleNte)

7. Перспективи досвіду впровадження Освітньої програми (Oleh Kushch, MarynaChala та Качуровська)7.1. Олег Кущ 

7.2. Марина Чала

7.3. Галина Качуровська

8. Розвиток локальних вікіспільнот (Kharkivian)

9. Підтримка спільноти Вікіпедії від ВМУА: досягнення та ідеї з розвитку (Антон Процюк)

10. Покращення стаціонарної версії (Desktop Improvements) в українській Вікіпедії (Ата)

11. Булінг і мобінг у Вікіпедії (Yakudza)

З повагоюАнтон Процюк координатор програм ГО «Вікімедіа Україна»

Поділитися на facebook
Facebook
Поділитися на twitter
Twitter
Поділитися на telegram
Telegram

Вам також может сподобатися: