Presentation of 2021 Ukrainian Heritage Calendar in San Antonio, Texas

Від наших Українців за кордону. Гарний колодар. Нашого цвіту по всьому світу. Але ж дуже гарно. Чи не так?

ДІВЧАТА НА ВЕЧОРНИЦЯХ. Знімки належать до проєкту “Етнокалендар-2021. Українська спадщина”. #2021UkrainianHeritageCalendar #ukrainiansanantonio #ukrainianculture Order here: www.ukrainiansanantonio.com
Після свят Катерини, Андрія або Миколи в українців починалися вечорниці. Незаміжні дівчата кожного вечора сходилися до хати переважно самотньої вдови чи солдатки (її називали паніматка або досвітчана матір) і приносили з собою прядки, днища та веретена. Пізніше до них приєднувались і парубки. У кожному кутку села, а то й на кожній вулиці були свої вечорниці. Рідним братам і сестрам ходити на одні і ті самі вечорниці не годилося.

Якщо вечірні зібрання закінчувалися до півночі, їх називали «вечорниці», а якщо тривали аж «до третіх півнів» – це вже були досвітки. У будні дівчата на вечорницях не просто розважались, а пряли, вишивали, шили сорочки, вишивали рушники собі на придане.

За поведінкою молоді на вечорницях суворо стежила господиня хати, про яку говорили: «Паніматка як сова, а очі шулічі». Із наближенням ночі до хати приходили хлопці і… затівали жарти та бешкети: могли прядку вкрасти або куделю підпалити, через гребінь цілувалися із дівчатами, які їм сподобалися. Парубки жартували один з одного і глузували. Коли хтось із них починав куняти, йому мастили обличчя сажею, до одягу пришивали «хвости», а в чоботи наливали води чи насипали попіл і ганчірки там «золили». Таке покарання могло спіткати хвальків та задавак, або ж новачків, які вперше прийшли на вечорниці. Десь після 1-2-ої ночі на долівки трусили солому, і молодь лягала відпочивати.
Джерело: http://ethnography.org.ua/
Organizer, Main Idea Alena Garcia
Organizers Olenka BravoViktoriya Lundblade , Leanna Nadeeya
Photography: Ivanna Martinez , Iryna Klymuk www.sparklyphoto.com www.instagram.com/sparkly_i_photo/
Private Collection of Natalia Sturgill

2021 Ukrainian Heritage Calendar in the news:
Ukrainian People Magazine. August 2020 issue: https://bit.ly/2XxATJV
Ukrinform. The National News Agency of Ukraine: https://www.facebook.com/Ukrinform/posts/4215246918517254
Project by https://instagram.com/ukrainian_san_antonio/

Поділитися на facebook
Facebook
Поділитися на twitter
Twitter
Поділитися на telegram
Telegram

Вам також может сподобатися: